STARLING BANK LIMITED
Company number: 09092149
Reporting period:
1 April 2026 to 30 September 2026
Report filed on:
30 October 2026
Approved by:
Declan Ferguson
Contracts and payments
Do any of this business's construction contracts with its suppliers include retention clauses? Yes
Payment statistics
Average time taken to pay invoices: 12 days
Total value paid:
- within 30 days: £87,325,938 (95%)
- in 31 to 60 days: £3,182,748 (3%)
- in 61 days or more: £1,437,846 (2%)
Invoices paid:
- within 30 days: 96%
- in 31 to 60 days: 3%
- in 61 days or more: 1%
Late and disputed:
- total value of payments due in the reporting period which have not been paid within the agreed period: £6,917,307
- payments due in the reporting period which have not been paid within the agreed period: 9%
- not made in the reporting period due to a dispute: 1%
Payment terms
Shortest standard payment periods
0 days
Longest standard payment period
30 days
Standard payment terms
Starling's standard payment terms are 30 days. Starling works with suppliers to meet payment terms that work for both parties.
Were there any changes to the standard payment terms in the reporting period?
No
Were suppliers notified or consulted about these changes before they were made?
N/A
Maximum contractual payment period agreed
30 days
No further comment provided
Any other information about payment terms
No further comment provided
Retention clauses
How does this business use retention clauses?
Retention clauses are included in standard payment terms.
Does this business only use retention clauses in construction contracts above a specific contract sum?
No
Does this business use a standard percentage rate in retention clauses?
No
Does this business apply retention clause practices that are no more onerous than those applied to it on the same project?
No
Releasing money under a retention clause
Process for releasing money this business has deducted or retained under a retention clause
1.Once the construction works have been completed and all milestones have been met, the supplier will invoice Starling for release of the retention
payment.
2.This invoice will then be approved for payment internally and will then follow the usual Accounts Payable processes and will be paid within 30 days.
Is the money released in stages?
No
Amount retained from suppliers in the reporting period
Amount retained stated as a percentage of the money retained from this business by its clients
0%
Amount retained stated as a percentage of the total construction payments made by this business
0%
Dispute resolution process
1. Email accounts@starlingbank.com: to understand the problem. If resolved, payment is made. If not, escalated to the Vendor Management team to manage according to supplier allocations across all key vendors/other vendors, preferred supplier lists and vendor list.
2. Email to Vendor Management: direct bilateral exchange in a time bound
manner to resolve problems.
3. If required, Stakeholder can be queried for a position/decision on invoice
query.
4. The process involves Vendor Management and the Accounts Payable team who compile and produce invoices that are required for approvals by
Accountable Executives. This channel can be used to discuss disputed invoices.
Other payment information
Has this business signed up to a code of conduct or standards on payment practices? If so, which?
For example, signatories to The Fair Payment Code must commit to paying 95% of their invoices within 60 days.
Yes, this business has signed up to: Fair Payment Code
Does this business offer e-invoicing in relation to qualifying contracts?
This is where suppliers can electronically submit and track invoices. It's not just allowing suppliers to email them an invoice.
No
Does this business offer supply chain finance?
This is where a supplier who has submitted an invoice can be paid by a third-party finance provider earlier than the agreed payment date. The business would then pay the finance provider the invoiced sum.
No
Under its payment practices and policies, can this business deduct sums from payments under qualifying contracts as a charge for remaining on a supplier list?
No
During the reporting period, did the business deduct sums from payments as a charge for remaining on a supplier list?
No